Endocrinologie

Endocrinologia este specialitatea medicală care urmărește profilaxia, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor glandelor endocrine, respectiv: tiroida și paratiroidele, hipofiza, glandele suprarenale, glandele sexuale.

Prin intermediul hormonilor eliberați, sistemul endocrin este responsabil de funcții importante ale organismului cum ar fi: creșterea și dezvoltarea, reglarea metabolismului și menținerea homeostaziei, reproducere și diferențiere sexuală.

PROGRAMEAZA-te
Meridian Clinic Cluj-Napoca - Fotografie de prezentare

Ce afecțiuni tratează endocrinologia? 

Principalele afecțiuni abordate în cadrul unei examinări endocrinologice sunt:

1. Afecțiuni ale glandei tiroide: noduli tiroidieni, gușa multinodulară, tiroidita cronică autoimună Hashimoto, boala Basedow-Graves, cancerele tiroidiene.

2. Afecțiuni ale glandelor paratiroide: hiperparatiroidismul primar, leziuni benigne sau maligne ale glandelor paratiroide.

3. Afecțiuni ale glandelor suprarenale: tumori benigne sau maligne, hiperplazii, insuficiențe suprarenaliene.

4. Afecțiuni ale glandelor sexuale: sindromul ovarelor polichistice, tulburări ale ciclului menstrual, infertilitatea, disfuncția erectilă, ginecomastia.

5. Afecțiuni datorate menopauzei.

6. Tulburări de comportament alimentar: obezitatea, bulimia, anorexia.

Analize & investigații endocrinologice în Cluj 

În cadrul Meridian Clinic din Cluj pot fi efectuate o varietate de analize și investigații endocrinologice. Acestea pot depista valori anormale ale hormonilor, pot examina funcția glandelor endocrine, ajută la identificarea cauzelor unor eventuale probleme endocrinologice și la stabilirea unui diagnostic.

Principalele analize și investigații endocrinologice includ:

  • analize de sânge – analize pentru tiroidă mai ales, ca TSH, FT3 și FT4, dozare anticorpi antitiroidieni, analize pentru funcția ovariană și testiculară, ca FSH, LF, testosteron, estrogen, analize glande suprarenale, precum cortizol sau aldosteron, dar și alte tipuri de analize hormonale, testare calciu, fosfor, magneziu, vitamina D, glicemie etc.;
  • analize de urină și uneori analize salivă;
  • analize și investigații osteoporoză;
  • ecografii – ecografie tiroidiană sau alte tipuri de ecografii.

Ecografia de tiroidă are rolul de a examina glanda tiroidă și de a depista eventuale modificări sau nodulii tiroidieni. Este o investigație nedureroasă și rapidă, nu necesită pregătire specială și are eficiență ridicată. Poate fi recomandată și pentru a monitoriza diferite afecțiuni ale tiroidei, eficiența anumitor tratamente sau pentru a ghida acul de biopsie – ghidaj ecografic.

Pe lângă aceste investigații pot fi recomandate, în funcție de caz, și radiografii, CT, RMN, scintigrafie.

Medici endocrinologi Cluj

Echipa noastră de medici endocrinologi vă așteaptă cu profesionalism și dedicare, pentru servicii medicale de calitate și investigații de specialitate.

Dr. Sabina Secară
Dr. Sabina Secară

Medic specialist

Luni 17:00 - 20:00

Dr. Romina Rădi
Dr. Romina Rădi

Medic specialist

Marți 12:00 - 13:00

Asist. Univ Dr. Oana Stănoiu - Pînzariu
Asist. Univ Dr. Oana Stănoiu - Pînzariu

Medic specialist

Vineri 14:00 - 16:00

Sâmbătă 09:00 – 11:00

În ce constă un consult la endocrinolog? 

În timpul consultației de endocrinologie se evaluează manifestările excesului sau, după caz, ale deficitului hormonal existent și se efectuează un examen obiectiv general și local prin palparea și examinarea glandei tiroide.

Ecografia tiroidiană este o metodă de diagnostic non-invazivă, operator-dependentă cu ajutorul căreia se urmăresc dimensiunea glandei tiroide, structura parenchimului dar și existența eventualelor leziuni nodulare la acest nivel. Descoperirea unei leziuni nodulare tiroidiene obligă la caracterizarea atentă a acesteia și identificarea eventualelor caracteristici suspecte pentru malignitate. În anumite situații, medicul dumneavoastră endocrinolog vă poate recomanda puncționarea nodulilor tiroidieni suspecți în vederea stabilirii ulterioare a indicației chirurgicale.

Prețuri Endocrinologie Cluj

Prețurile pentru investigațiile endocrinologice variază în funcție de tipul lor, durată și metodă.

Referat medical (dacă este cazul, după consultație)
180 RON
Pachet: consultație și ecografie tiroidiană
450 RON
Puncție tiroidiană cu ac fin (nu include examenul citologic)
550 RON
Interpretare rezultate
150 RON
Control în prima lună
240 RON
Consultație
350 RON
Ecografie cervicală anterioară (Ecografie tiroidiană și grupe ganglionare cervicale)
300 RON

Când trebuie să îmi fac un control la endrocrinologie? 

Dezechilibrele hormonale și afecțiunile endocrinologice pot lua multe forme și pot cauza o varietate de semne. Iată principalele semne și simptome care ar trebui să ne trimită la endocrinolog:

  • oboseală persistentă;
  • creștere sau scădere inexplicabilă în greutate;
  • palpitații și transpirație intensă;
  • fluctuații ale glicemiei;
  • modificări ale stării de dispoziție și dificultăți de concentrare;
  • căderea părului sau creșterea excesivă a părului corporal sau facial;
  • dureri osoase etc.

În urma controlului, analizelor și investigațiilor, medicul va putea pune un diagnostic și va stabili un plan de tratament. Este important ca afecțiunile endocrinologice să fie depistate și tratate la timp, pentru a preveni complicațiile ce se pot manifesta la nivelul întregului organism. Având grijă de echilibrul tău hormonal ai grijă de sănătatea întregului organism!

Întrebări frecvente 

Cum trebuie să mă pregătesc pentru un control la endocrinolog?

Controlul endocrinologic nu necesită o pregătire specială. Trebuie doar să aduceți analizele endocrinologice și rezultatele investigațiile efectuate până în prezent și să vă notați întrebările pe care le aveți (inclusiv cu referire la simptomele pe care le aveți, ce medicație luați, istoric medical și istoric familial etc.).

Cand este indicată o ecografie tiroidiana?

Ecografia tiroidiană se recomandă când analizele sau examinările fizice indică anumite boli tiroidiene, precum noduli tiroidieni, gușă etc.

Cum pot preveni afecțiunile endocrinologice?

Afecțiunile endocrinologice pot fi prevenite sau poate fi redus riscul prin adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos și prin controale medicale periodice, pentru a depista la timp eventuale modificări sau probleme.