Ecografie Tiroidiană

Ce este ecografia tiroidiană?

Ecografia tiroidiană este o investigație medicală neinvazivă folosită pentru a examina tiroida – o glandă în formă de fluture situată în partea frontală a gâtului. Cu ajutorul ecografiei tirodiene se obțin imagini detaliate ale glandei tiroidei și informații privind dimensiunea sa, formă, structură, textură, vascularizație, dar și prezența unor eventuali noduli tiroidieni, chisturi, calcifieri sau alte anomalii. 

Cum se desfășoară, pas cu pas, o ecografie a glandei tiroide? 

Nu este necesară o pregătire specială înaintea unei ecografii tiroidiene. Pacientul va sta întins, cu gâtul ușor înclinat pe spate, pentru a expune zona tiroidiană. Se aplică gel ecografic, ce ajută la transmiterea undelor sonore și permite obținerea unor imagini mai clare. Ulterior se aplică și se deplasează transductorul sau sonda peste zona tiroidiană, pentru a obține în timp real imagini ale tiroidei. 

Poate fi necesar să înclinați ușor gâtul spre stânga sau spre dreapta, pentru a explora mai bine tiroida. Medicul va examina imaginile și le va interpreta pentru a evalua forma, structura, textura și orice eventuale anomalii prezente. 

Ce simți în timpul ecografiei tiroidiene?

Ecografia tiroidiană este o investigație nedureroasă și neinvazivă. La aplicarea gelului puteți simți senzație de rece, dar nu disconfort major. De asemenea, în timpul ecografiei, pe măsură ce medicul deplasează sonda puteți simți o ușoară presiune, dar nu durere.

Când se recomandă ecografia tiroidiană? 

Ecografia tiroidiană este un instrument extrem de util în depistarea patologiilor tiroidiene. Se recomandă în scop de diagnostic în cazul în care se suspectează anumite probleme tiroidiene:

  • analize de laborator anormale (hormoni tiroidieni si alte analize);
  • anumite modificări observate în timpul examinării fizice, palpării sau la alte investigații efectuate;
  • semne și simptome ca dureri în zona tiroidei sau semne și simptome generale care pot fi legate de o patologie tiroidiană. 

De asemenea, ecografiile de monitorizare sunt indicate pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene cunoscute, ca hipotiroidis, hipertiroidism, tiroidită autoimună etc. O altă indicație a ecografiei tiroidiene este pentru ghidajul acului de biopsie tiroidiană. 

Ce informații poate oferi o ecografie tiroidiană?

O ecografie tiroidiană poate oferi informații privind:

  • forma și dimensiunea tiroidei;
  • structura și textura tiroidei, inclusiv țesutul tiroidian anormal, cicatrizări, fibroze, inflamație;
  • eventuali noduli tiroidieni și caracteristicile lor – formă, structură, dimensiune, natura lor, dacă sunt solizi etc.;
  • eventuale chisturi tiroidiene și caracteristicile lor;
  • vascularizația tiroidei și nodulii cu vascularizație crescută;
  • ghidajul acului de biopsie.

Întrebări frecvente 

Cum trebuie să mă pregătesc pentru o ecografie tiroidiană? 

Nu este necesară o pregătire specială înaintea unei ecografii tiroidiene. Trebuie doar să informați medicul în timpul consultației cu privire la istoricul medical, simptomele prezente, orice medicamente sau suplimente luați. Evitați să aplicați creme sau loțiuni în zona gâtului în ziua investigației, deoarece astfel de produse pot interfera cu rezultatele ecografiei. Purtați haine confortabile ce permit accesul ușor la zona gâtului și îndepărtați orice coliere sau accesorii din zona gâtului. 

Cât de precisă este ecografia tiroidiană?

Ecografia tiroidiană este considerată o metodă de diagnostic eficientă și precisă. Precizia investigației depinde de calitatea echipamentului utilizat și de experiența medicului ce realizează ecografia și interpretează imaginile. Este important de reținut și că uneori pot fi necesare alte investigații suplimentare pentru a confirma sau exclude unele afecțiuni tiroidiene, ca biopsia de tiroidă, CT sau RMN. 

Pot să fac ecografie tiroidiană dacă sunt gravidă? 

În general, ecografia tiroidiană este sigură în timpul sarcinii și poate fi efectuată dacă există un fundament medical.