Ecografie Mamară (bilaterală / unilaterală)

Ce este ecografia mamară?

Ecografia mamară este o investigație medicală neinvazivă și nedureroasă ce folosește ultrasunetele pentru a examina țesutul mamar și pentru a evalua modificări sau anomalii la nivelul sânilor. Poate fi efectuată cu mai multe scopuri:

  • screening pentru cancerul de sân;
  • evaluarea țesutului mamar și a unor eventuali noduli mamari sau modificări la nivelul sânilor;
  • monitorizarea unor afecțiuni medicale, precum chisturile mamare;
  • evaluarea durerii și a altor simptome mamare;
  • ghidaj pentru acul de biopsie.

Deși mamografia este standardul de aur pentru depistarea cancerelor mamare, ecografia este cea mai des folosită tehnică de examinare a țesutului mamar în cazul femeilor sub 40 ani. După vârsta de 40 ani sau în cazul femeilor cu risc de cancer de sân, ecografia mamară NU înlocuiește mamografia anuală recomandată, ci este o metodă complementară de investigație. Ecografia de sân are unele limitări în depistarea cancerului de sân – nu poate depista microcalcificările.

Ecografia mamară bilaterală / unilaterala - cum se desfășoară? 

Pentru ecografia mamară bilaterală sau unilaterală pacienta va fi poziționată de obicei întinsă pe spate sau pe o parte. Se aplică pe piele gel ecografic, ce facilitează contactul între transductor sau sondă și țesut. Medicul va deplasa sonda ecografică pe țesutul sânului, pentru obținerea de imagini în timp real. Se poate evalua un singur sân – ecografie mamară unilaterală, sau se pot evalua ambii sâni – ecografie mamară bilaterală. Se examinează zona sânilor pe patru cadrane, inclusiv zona axilei.

Ce simți în timpul unei ecografii mamare?

Ecografia mamară este o investigație neinvazivă și nedureroasă. Veți simți o senzație de rece la aplicarea gelului ecografic și o ușoară presiune la mișcarea transductorului – această presiune este de obicei bine tolerată și nu cauzează disconfort. Informați medicul dacă în timpul ecografiei resimțiți durere într-o anumită zonă.

Când se recomandă ecografia mamară? 

Ecografia mamară poate fi recomandată în mai multe situații și cu mai multe indicații:

  • metodă de screening pentru cancerul mamar pentru femeile cu vârsta sub 40 ani și fără factori de risc cunoscuți, și completare a mamografiei pentru femeile cu vârsta peste 40 ani sau cu factori de risc pentru cancer mamar; 
  • evaluarea cauzelor pentru anumite simptome, ca dureri mamare, secreții mamelonare, umflături etc.;
  • evaluarea anumitor noduli sau modificări mamare depistate prin examinare fizică sau palpare;
  • monitorizarea anumitor leziuni mamare cunoscute, precum noduli sau chisturi;
  • ghidaj pentru acul de biopsie, pentru biopsie mamară.

Este important să mergeți la controale mamare periodic, în fiecare an, pentru a depista la timp anumite modificări anormale, înainte să apară complicații. De asemenea, se recomandă un control și o ecografie mamară pentru orice semne sau simptome la nivelul sânilor, precum dureri, o masă palpabilă la nivelul sânului, umflături, sensibilitate, scurgeri mamare, retracție mamelonară etc.

Cât de des este recomandată ecografia mamară cu rol de prevenție? 

Ecografia mamară cu rol de prevenție se recomandă anual, ca parte a unui control senologic periodic.

Întrebări frecvente 

Cum trebuie să mă pregătesc pentru ecografia mamară? 

În general, ecografiile mamare nu necesită o pregătire specială. Este recomandat totuși ca ecografia mamară să fie efectuată între zilele 3-10 ale ciclului menstrual. Informați medicul cu privire la orice semne și simptome prezente, preocupări, istoricul medical. Purtați îmbrăcăminte confortabilă și îndepărtați orice bijuterii din zona pieptului – va fi necesar să îndepărtați îmbrăcămintea în partea de sus a corpului și sutienul. Nu aplicați pe sâni sau pe piept creme și loțiuni în ziua examinării deoarece acestea pot afecta calitatea imaginilor. 

Există contraindicații pentru ecografia mamară? 

Ecografia mamară nu are contraindicații, dar are unele limitări. Nu are precizia unei mamografii și nu poate detecta microcalcificările. De asemenea, mamografia poate evalua mai bine zonele mai profunde ale țesutulu mamar. 

Pot să fac ecografie mamară dacă sunt gravidă sau alăptez? 

Da. ecografia mamară este permisă și în cazul femeilor gravide sau care alăptează. Cu toate acestea, este important să informați medicul înainte de ecografie dacă sunteți gravidă sau alăptați, deoarece aceste informații pot fi relevante atât pentru examinare în sine cât și pentru diagnostic – sânii se modifică în timpul sarcinii și alăptării.