Videocolposcopie

Ce este o videocolposcopie? 

Videocolposcopia este o investigație medicală ginecologică folosită pentru a examina vaginul, vulva și colul uterin și pentru a detecta eventuale anomalii și modificări. Este o variantă mai avansată a colposcopiei, ce combină un colposcop cu un sistem de înregistrare video. Oferă posibilitatea înregistrării video a examinării, pentru monitorizarea schimbărilor în timp. Procedura este simplă și nedureroasă. Video-colposcopia dispune de o mini-cameră video și permite vizualizarea imaginilor în timp real pe un ecran. De obicei, colposcopia se recomandă în urma unor rezultate anormale la testul Papanicolau sau când medicul suspectează prezența unor leziuni precanceroase sau canceroase la nivelul zonei genitale feminine. Dacă în timpul investigației medicul identifică zone anormale, este posibilă prelevarea unei probe de țesut (biopsie) pentru analiză ulterioară în laborator. 

Cum se desfășoară, pas cu pas, o videocolposcopie? 

Videocolposcopia este o investigație simplă și eficientă. Înainte de procedură, veți discuta cu medicul despre orice semne sau simptome, istoric medical, tratamente urmate. Această investigație se efectuează pe masa ginecologică, similar cu poziționarea din timpul unui examen ginecologic. Este important ca pacienta să fie relaxată în timpul colposcopiei. Primul pas este examinarea zonei vaginale și a colului uterin folosind un specul vaginal – se examinează zonele pentru a identifica eventuale semne de leziuni, infecție, inflamație, atrofie, precum și tipul secrețiilor vaginale și cervicale. Uneori se pot preleva în această etapă și probe pentru frotiu citologic cervical. 

Ulterior, se aplică o serie de soluții speciale pe colul uterin și vagin (soluție salină, acid acetic sau iod Lugol), pentru evidențierea zonelor anormale. Se examinează în continuare colul uterin folosind un colposcop, care este ca un microscop sau binoclu cu lumină puternică. În cazul în care se observă anumite zone anormale, poate fi prelevată o probă de biopsie.  

Folosind videocolposcopul, se va examina colul uterin, iar imaginile vor fi afișate pe monitor. Medicul va examina toate zonele și va căuta semne de anomalii, ca zone anormale de țesut sau leziuni precanceroase. Dacă se observă zone suspecte sau modificări, medicul poate prelua imagini sau înregistrări video pentru analiză mai detaliată ulterior sau monitorizarea schimbărilor în timp. Uneori se pot preleva probe de biopsie în timpul investigației.

Ce simți în timpul videocolposcopiei?

Videocolposcopia nu este dureroasă, dar fiecare pacientă va resimți diferit investigația. Unele femei pot resimți un disconfort ușor sau o presiune ușoară la introducerea speculului. Este important să informați medicul cu privire la orice semne sau simptome apar în timpul investigației.

Ce simți după videocolposcopie? 

După o videocolposcopie este posibil să experimentați unele simptome ușoare și temporare, ca disconfort ușor, o scurgere roșiatică (mai ales dacă s-au prelevat probe de biopsie). Informați medicul dacă apar orice semne sau simptome anormale, dacă persistă sau se agravează.

Când se recomandă o videocolposcopie? 

Principalul obiectiv al colposcopiei este de a identifica leziunile precanceroase la nivelul colului uterin sau orice zone suspecte. Colposcopia poate fi recomandată din mai multe motive, și anume:

  • rezultate anormale la testul Papanicolau – dacă au fost identificate modificări anormale ale celulelor cervicale, colposcopia poate fi indicată pentru a examina în detaliu zona și pentru a identifica eventualele leziuni;
  • rezultate anormale la testul HPV – dacă testul HPV este pozitiv pentru o serie de tulpini cu risc crescut de a cauza leziuni cervicale precanceroase sau canceroase, colposcopia poate fi indicată pentru evaluarea și monitorizarea colului;
  • leziuni sau modificări observate la examinarea ginecologică;
  • suspectarea unor probleme ca cervicită, polipi, negi genitali etc.;
  • istoric de leziuni cervicale sau cancer – monitorizare;
  • istoric de vaginite, cervicite sau alte probleme persistente sau recidivante;
  • sângerări vaginale anormale – pentru a identifica exact cauza lor.

Cât de des este recomandată o videocolposcopie cu rol de prevenție?

Frecvența repetării videocolposcopiei depinde de factori precum vârsta, istoricul medical, rezultatele testelor de screening anterioare. În general, videocolposcopia nu este utilizată ca metodă de screening de rutină pentru toate femeile. Dacă examinările anterioare sau testele Papanicolau indică anumite leziuni sau modificări, pot fi recomandate videocolposcopii pentru analiză mai detaliată. Uneori se recomandă videocolposcopii de monitorizare, la 1 an sau mai des, în funcție de fiecare caz în parte.

Întrebări frecvente 

Cum trebuie să mă pregătesc pentru videocolposcopie?

În general, colposcopia nu trebuie efectuată în perioada menstruației - se recomandă în zilele 8-14 ale ciclului menstrual, încât colul uterin să fie mai deschis. Înainte cu 24-48 ore de investigație este necesar să nu folosiți tampoane interne, ovule vaginale sau orice medicamente sau substanțe în zona intimă. De asemenea, este indicat să se evite relațiile sexuale cu 24-48 ore înainte de investigație.

Există contraindicații pentru videocolposcopie?

Videocolposcopia poate fi contraindicată în caz de infecții sau inflamații severe active, sângerări active, anumite alergii sau sensibilități la substanțele folosite etc.

Videocolposcopia poate avea anumite riscuri?

Videocolposcopia este considerată o procedură sigură, cu riscuri minime. Însă, pot exista unele riscuri asociate uneori, ca disconfort ușor și sângerare ușoară, sensibilitate sau reacție alergică la substanțele utilizate. Este important ca pe parcursul investigației să comunicați cu medicul deschis și să informați cu privire la orice semne sau simptome resimțiți.

Cât durează o videocolposcopie?

Această investigație poate fi efectuată în cabinetul medicului ginecolog și durata variază în funcție de mai mulți factori, precum starea de sănătate a pacientei, istoricul medical, complexitatea cazului și ce proceduri suplimentare sunt necesare. Însă, durata poate varia în funcție de factori precum complexitatea cazului, istoric medical, dacă sunt necesare unele proceduri suplimentare ca biopsii etc.

Pot face videocolposcopie dacă sunt însărcinată?

Colposcopia poate fi efectuată la nevoie în sarcină, dar fără biopsie. Poate fi necesară în unele cazuri pentru a exclude sau confirma prezența unor leziuni ce pot fi influențate de sarcină, pot influența sarcina sau starea de sănătate a femeii pe parcursul sarcinii. Trebuie analizate riscurile și beneficiile în funcție de stadiul sarcinii.