Articole Meridian Clinic

În acestă pagină vă prezentăm articolele publicate de către echipa Meridian Clinic Cluj-Napoca. Aceste articole au menirea de a vă informa în legătură cu diverse subiecte medicale. Vă îndrumăm să le urmariți cu interes deoarece fiecare articol este redactat și revizuit de către medicii din echipa noastră

Dezvoltarea normală a copilului

Procesul de creștere și maturizare a ființei umane este unul foarte complex, în care sunt implicați o serie de factori care țin atât de constituția genetică individuală, cât și de mediul de viață. O componentă esențială cu un rol extrem de important în dezvoltarea armonioasă a oricărui copil este atașamentul, prin care acesta și adulții care îi oferă îngrijirea se conectează și creează o relație profundă, care îi oferă copilului siguranța și afecțiunea atât de necesare pentru a explora și înțelege lumea exterioară și pe sine. Pentru a crea și menține această legătură și pentru a-și susține cât mai bine copiii în procesul de creștere și dezvoltare, părinții sunt sfătuiți să răspundă plânsului/strigătelor sau solicitărilor verbale de mai târziu într-un mod cât mai predictibil, să organizeze viața familiei și implicit a copilului sub forma unor rutine și să implementeze obiceiuri sănătoase, să fie atenți la siguranța tuturor, să disciplineze în mod blând copiii. Este importantă monitorizarea atât a dezvoltării fizice (prin cântărire și măsurare periodică) cât și a celei psiho-motorii. Monitorizarea acesteia implică evaluarea și raportarea abilităților copilului din mai multe arii (limbajul, cogniția, sfera socio-emoțională, motricitatea fină și grosieră) la un set ,,standard” de abilități care sunt de așteptat să le aibă un copil de acea vârstă. În cazul în care un copil nu ,,atinge” obiectivele de dezvoltare aferente vârstei pe care o are sau prezintă orice manifestare care vă îngrijorează este recomandat să apelați cât mai repede la un specialist (medic pediatru, neurolog pediatric, psihiatru pediatric) pentru a putea detecta cât mai precoce cauzele și a preveni cât mai eficient eventualele consecințe pe termen lung.

Timp pentru citire:
8 min
Articol revizuit de:
Dr. Raluca Nistor
Citește Articolul

ADHD - Ce înseamnă această afecțiune, Simptome & Tratament

ADHD este termenul utilizat pentru afecțiunea denumită tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate. Această tulburare afectează copiii și adulții la nivel comportamental, fiind caracterizată de un model continuu de neatenție și/sau hiperactivitate-impulsivitate care interferează cu funcționarea sau dezvoltarea.

Timp pentru citire:
9 min
Articol revizuit de:
Dr. Adriana Edobor Andrieș
Citește Articolul

Depresia la copii și adolescenți

Tulburarea depresivă face parte din categoria tulburărilor afective. Este o patologie relativ frecventă atât la copii cât și la adulți, cu consecințe potențial severe dacă rămâne netratată – suicidul, fiind caracterizată de sentimente persistente și recurente de tristețe și nefericire asociate cu diminuarea sau chiar lipsa totală a capacității de a simți orice plăcere sau bucurie, lipsa energiei și a motivației, gânduri negative, tulburări de somn și de apetit. În cazul copiilor, depresia ia forme diferite în funcție de vârstă și este frecvent ,,mascată” – copilul reușește (cu mari eforturi) să rămână funcțional în ciuda stării afective intens negative pe care o trăiește și pe care o manifestă în moduri diferite comparativ cu un adult în contextul diferențelor în dezvoltarea cognitivă/intelectuală. Având în vedere cele de mai sus, este foarte important ca întreg anturajul copilului să fie sensibilizat referitor la această problemă pentru a recunoaște cât mai precoce semnele unei eventuale depresii și a solicita cât mai rapid sprijinul profesioniștilor în sănătatea mintală.

Timp pentru citire:
6 min
Articol revizuit de:
Dr. Raluca Nistor
Citește Articolul

Durerea de cap (cefaleea) - Simptome, Cauze și Tratament

Durerea de cap sau cefaleea este un simptom deranjant prezent cel puțin o dată în viață la majoritatea persoanelor. De cele mai multe ori, cefaleea nu prezintă motive de îngrijorare, dar pot exista situații când necesită atenție medicală și tratament corespunzător. Prin urmare, este important a cunoaște când durerea de cap reprezintă un semnal de alarmă pentru o afecțiune serioasă.

Timp pentru citire:
7 min
Articol revizuit de:
Dr. Stan Ionel Lucian
Citește Articolul

TOTUL despre hernia de disc (lombară / cervicală / toracal=) - Operație, recuperare & indicații

Hernia de disc este o afecțiune a coloanei vertebrale potențial invalidantă, care poate să apară în zona lombară, cervicală sau toracală și care, în cazuri severe, necesită tratament chirurgical. Hernia de disc poate reprezenta o consecință a uzurii naturale a coloanei vertebrale care apare odată cu îmbătrânirea sau a unor activități repetitive care pun presiune asupra coloanei vertebrale.

Timp pentru citire:
9 min
Articol revizuit de:
Dr. Suciu Vlad
Citește Articolul

Anxietatea - Ce înseamnă și care este tratamentul?

Anxietatea reprezintă o stare emoțională, dar care se resimte și prin diferite simptome fizice. Aceasta este întâlnită din ce în ce mai des, ca urmare a stilului de viață agitat și a multiplelor obiective pe care o persoană și le setează într-o zi. Unele persoane pot fi mai predispuse la a dezvolta anxietate, ca urmare a trăirii anumitor evenimente, chiar dacă unele dintre acestea nici nu sunt conștientizate. Însă, indiferent de cauza apariției anxietății, este important de menționat că simptomele acesteia pot fi gestionate și chiar ameliorate, cu scopul de a obține o calitate a vieții cât mai crescută.

Timp pentru citire:
7 minute
Articol revizuit de:
Dr. Raluca Marinescu
Citește articolul