Neurologie pediatrică

Neurologia pediatrică este o ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticul, tratamentul și prevenția afecțiunilor neurologice la copii și adolescenți. Afecțiunile neurologice sunt cele care implică sistemul nervos central și periferic, precum și sistemul muscular.

PROGRAMEAZA-te
Meridian Clinic Cluj-Napoca - Fotografie de prezentare

Afecțiuni neurologice copii

La Meridian Clinic poți beneficia de consultații neurologie pediatrică pentru diagnosticarea oricăror afecțiuni neurologice prezente. Un doctor neurologie pediatrică este specializat în depistarea următoarelor tipuri de afecțiuni:

 • cefalee și migrene;
 • epilepsie și convulsii;
 • traumatisme cranio-cerebrale;
 • malformații congenitale;
 • scleroză multiplă;
 • întârzieri de dezvoltare neuropsihomotorie;
 • paralizie cerebrală;
 • tumori cerebrale;
 • sindromul Tourette;
 • tulburări neuromusculare;
 • tulburări de comportament;
 • autism;
 • dizabilități intelectuale etc.

Dacă bănuiți că cel mic are o problemă la nivelul sistemului nervos, este important să solicitați sfatul unui neurolog pediatru cât mai curând posibil. La clinica medicală Meridian Clinic, echipa noastră de neurologie copii vă este alături pentru un diagnostic eficient și pentru recomandări de tratament specifice, cu profesionalism, empatie și dăruire.

Investigații neurologie copii

La Meridian Clinic poți beneficia de o varietate de investigații neurologie copii Cluj, care să faciliteze diagnosticul prompt și eficient:

 • consultație neurologie pediatrică;
 • evaluare dezvoltare neurologică la copii;
 • monitorizarea evoluției pacientului.

În plus, pot fi recomandate și eliberate bilete de trimitere pentru alte investigații care să faciliteze stabilirea diagnosticului: CT, RMN, electroencefalografie (EEG), electromiografie (EMG), puncție lombară etc. Tipurile de investigații neurologie pediatrică necesare variază în funcție de simptomele prezente, de istoricul medical și de informațiile obținute în timpul consultației și examinării fizice.

În ce constă un control de neurologie pediatrică?

În timpul unui control neurologie pediatrică, medicul va adresa o serie de întrebări privind semnele și simptomele prezente, dar și preocupările specifice pe care le au părinții cu privire la sănătatea neurologică a copilului - anamneza. Este util să aduceți orice documente medicale care să arate istoricul medical al copilului.

Ulterior, medical va efectua o examinare fizică pentru a depista orice semne ale unor afecțiuni prezente. Examinarea are rolul de a evalua statusul mental și cognitiv, echilibrul, forța și motricitatea, reacția la stimuli, reflexele. De asemenea, se pot recomanda anumite analize sau investigații, pentru a putea pune un diagnostic precis și pentru a oferi un plan de tratament individualizat.

Medici Neurologie Pediatrică Cluj

Echipa noastră de medici vă așteaptă cu profesionalism și dedicare, pentru servicii medicale de calitate și investigații de specialitate.

Dr. Andreea Prunea
Dr. Andreea Prunea

Medic specialist

Luni 15:00 - 20:00

De ce apar problemele neurologice la copii?

Afecțiunile neurologice la copii pot fi congenitale sau dobândite. Cele congenitale sau prezente la naștere pot fi cauzate de anomalii cromozomiale sau genetice, tulburări metabolice sau malformații congenitale. Unele tipuri de probleme neurologice pot să apară prenatal sau perinatal și pot fi legate de expunerea la toxine, unele deficiențe nutriționale, infecții, probleme în sarcină, naștere prematură sau cu greutate redusă la naștere, complicații apărute la naștere.

Afecțiunile neurologice dobândite sunt cele care se dezvoltă după naștere și pot fi legate de infecții postnatale, afecțiuni ale sistemului imunitar, leziuni cerebrale sau la nivelul măduvei spinării, factori de mediu etc. În unele cazuri, cauzele sunt necunoscute.

Prețuri Neurologie Pediatrică Cluj

Prețurile pentru controalele și investigațiile de Neurologie pediatrică variază în funcție de tipul lor, metodele de analiză și indicații.

No items found.

Neurologie pediatrică în Cluj

Echipa de neurologie pediatrică de la Meridian Clinic Cluj este compusă din neurologi cu experiență, care să asigure un diagnostic corect și un tratament neurologic cuprinzător, cu empatie și grijă pentru micii pacienți și părinți. Poți beneficia de consultații neurologie pediatrică, într-un mediu sigur și confortabil. Solicită sfatul unui medic neurologie pediatrică pentru orice preocupări privind sănătatea neurologică a copilului tău.

Întrebări frecvente

Cum pregătești copilul pentru un control neurologic?

Frica de halate albe și de cabinet medical este extrem de comună în rândul celor mici, astfel că este util să îi pregătim înainte de fiecare consultație, pentru a-i ajuta să se simtă cât mai confortabil și liniștiți. Explicați-i copilului pe înțelesul său de ce este necesar controlul și ce va implica.

Ce afecțiuni poate diagnostica un medic neurolog?

Medicul neurolog poate depista o varietate de afecțiuni neurologice, de la migrene, dureri de cap sau tulburări de somn până la probleme de comportament, tulburări de dezvoltare și chiar afecțiuni complexe ca epilepsia, scleroza multiplă sau traumatismele cranio-cerebrale.

Care sunt cauzele principale ale afecțiunilor neurologice la copii?

Cele mai multe afecțiuni neurologice la copii sunt congenitale, adică sunt prezente la naștere și pot fi date de malformații congenitale, anomalii cromozomiale sau genetice. Unele afecțiuni se pot dezvolta din cauza unor probleme în timpul sarcinii sau nașterii – expunere la toxine, complicații la naștere, infecții ale mamei în sarcină etc. Există și afecțiuni fără o cauză cunoscută.