Terapia cognitiv-comportamentală: ce este și cum funcționează?

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este una dintre cele mai utilizate și eficiente forme de terapie psihologică. Dezvoltată în anii 1960 de Dr. Aaron T. Beck, TCC se concentrează pe identificarea și schimbarea gândurilor negative și comportamentelor problematice care contribuie la suferința emoțională și disfuncția psihologică. (Beck, 1997) TCC este bazată pe premisa că gândurile, sentimentele și comportamentele sunt interconectate. Astfel, schimbând modul în care gândim, putem influența pozitiv emoțiile și comportamentele noastre. Terapia implică tehnici specifice de restructurare cognitivă și exerciții comportamentale care ajută pacienții să dezvolte strategii de coping mai sănătoase.

Cum funcționează TCC? Care sunt pașii de urmat?

1. Identificarea gândurilor negative: Primul pas în TCC este identificarea gândurilor automate negative. Aceste gânduri sunt adesea iraționale și pot contribui la sentimente de anxietate, depresie și alte tulburări emoționale.

2. Restructurarea cognitivă: Odată identificate gândurile negative, specialiștii ajută pacienții să le evalueze și să le înlocuiască cu gânduri mai realiste și pozitive. Acest proces implică examinarea dovezilor pro și contra gândurilor negative și găsirea unor interpretări mai echilibrate.

3. Exerciții comportamentale: TCC include și componente comportamentale, cum ar fi expunerea graduală la situațiile de care pacienții se tem sau evită. Aceste exerciții ajută la reducerea fricii și la creșterea încrederii în sine.

Cât de eficientă este terapia cognitiv-comportamentală?

Numeroase studii au demonstrat eficiența TCC în tratamentul diferitelor tulburări psihologice. De exemplu, un studiu publicat în Journal of Consulting and Clinical Psychology a arătat că TCC este eficientă în tratamentul depresiei majore, cu rate de recidivă mai mici comparativ cu tratamentele tradiționale. (Hofmann et al. 2012) 

De asemenea, un alt studiu din American Journal of Psychiatry a concluzionat că TCC este benefică pentru tratarea tulburărilor de anxietate, oferind rezultate durabile în timp. (DeRubeis et al. 2005)

Beneficiile terapiei cognitiv-comportamentale

Printre beneficiile TCC se numără:

  • durata relativ scurtă a tratamentului
  • natura sa structurată și orientată spre obiective. 

Terapeuții colaborează cu pacienții pentru a stabili obiective specifice și măsurabile, iar progresul este monitorizat regulat.

De reținut

Terapia cognitiv-comportamentală este o metodă dovedită științific pentru tratarea multor tulburări psihologice. Prin identificarea și schimbarea gândurilor negative și dezvoltarea de comportamente pozitive, TCC ajută pacienții să își îmbunătățească sănătatea mentală și calitatea vieții.

Pentru sprijin specializat, specialiștii noștri de la Clinica Meridian sunt aici să vă ajute să navigați prin aceste provocări și să vă îmbunătățiți sănătatea mentală!

Timp pentru citire:
5 minute
Articol revizuit de:
Psih. Lenke Iuhos
Bibliografie:
  • Beck AT. The past and future of cognitive therapy. J Psychother Pract Res. 1997 Fall;6(4):276-84
  • Hofmann SG, Asnaani A, Vonk IJ, Sawyer AT, Fang A. The Efficacy of Cognitive Behavioral Therapy: A Review of Meta-analyses. Journal of Consulting and Clinical Psychology. 2012;80(4):742-754.
  • DeRubeis RJ, Hollon SD, Amsterdam JD, Shelton RC, Young PR, Salomon RM, et al. Cognitive therapy vs medications in the treatment of moderate to severe depression. American Journal of Psychiatry. 2005;162(2):324-330.