Test de Efort

Ce este un test de efort sau o ergometrie? 

Un test de efort este o investigație medicală folosită pentru a evalua funcționarea sistemului cardiovascular în condiții de efort fizic crescut. Este practic o electrocardiogramă, dar în condiții de efort. Scopul este de a evalua rezistența, performanța fizică și capacitatea cardiacă în timpul activității fizice intense. Testul este efectuat de obicei pe o bicicletă ergonomică sau pe banda de alergare. În timpul testului este monitorizată și înregistrată activitatea electrică a inimii.

Principiul de funcționare este simplu. În timpul activității fizice, inima și plămânii trebuie să lucreze mai mult pentru a furniza oxigen și nutrienți către mușchi. Testul de efort îi permite medicului să observe cum răspunde sistemul cardiovascular la acest stres crescut. Astfel, poate diagnostica anumite afecțiuni cardiace dependente de activitatea fizică. De asemenea, testul poate fi folosit pentru a evalua capacitatea fizică generală și pentru planificarea unui program de exerciții personalizat.

Cum se desfășoară, pas cu pas, un test de efort? 

Testul de efort se va efectua în general pe o bicicletă ergonomică specială, dar se poate și pe o bandă de alergare. Se va realiza doar sub supravegherea personalului medical, deoarece poate fi solicitant și poate provoca simptome neplăcute sau complicații în cazul anumitor condiții medicale preexistente. Înainte de testul propriu-zis, se va realiza o evaluare atentă, cu întrebări privind simptomele prezente, istoricul medical, medicamentele administrate. Ulterior se vor aplica o serie de electrozi pentru electrocardiogramă (EKG) și un manșon de tensiometru cu scopul determinării tensiunii arteriale.

În primă etapă se va efectua un EKG de repaus și se vor măsura tensiunea și frecvența cardiacă. Ulterior, pacientul va fi solicitat să pedaleze, respectiv să alerge pe bandă. Inițial efortul depus va fi ușor, fiind o etapă de acomodare la efort. Ulterior se intensifică și se crește treptat efortul, monitorizându-se activitatea cardiacă și tensiunea arterială. 

Testul va continua până se ajunge la pulsul-țintă indicat în funcție de vârstă sau dacă apar anumite simptome ca durere toracică, probleme respiratorii, tensiune crescută sau scăzută, ritm cardiac anormal, amețeli, oboseală intensă sau dacă apar orice modificări pe EKG. După finalizarea testului pacientul va fi monitorizat timp de aproximativ 30 minute.

Ce simți în timpul unui test de efort?

În timpul testului de efort puteți resimți diferite tipuri de senzații, precum o creștere a ritmului cardiac odată cu intensificarea exercițiului, creșterea frecvenței respiratorii, crampe musculare, intensificarea transpirației, solicitare fizică, senzație de sete etc. Însă, nu uitați că trebuie să informați medicul cu privire la orice simptome anormale, ca durere în piept, probleme de respirație, amețeli, oboseală sau slăbiciune sau orice alte simptome neobișnuite.

Când se recomandă un test de efort? 

Testul de efort este indicat de obicei pentru evaluarea capacității cardiovasculare de efort în reabilitare și în medicină sportivă, dar și pentru diagnosticarea și analiza severității unor boli cardiace ischemice, caracterizate de îngustarea vaselor de sânge ale inimii. În astfel de cazuri, vasele de sânge nu se pot adapta la situațiile de stres pentru a îndeplini nevoile. 

Se recomandă astfel un test de efort în caz de simptome cardiace de orice fel, ca dureri toracice, dificultăți respiratorii, palpitații, dar și în caz de suspiciune de cardiopatie ischemică, boli coronariene, hipertensiune arterială, înaintea unor intervenții chirurgicale sau după. De asemenea, se recomandă și în cazul persoanelor peste 40 ani ce vor să înceapă un program de exerciții fizice sau în cazul sportivilor pentru evaluarea capacității funcționale.

Cât de des este recomandat testul de efort, cu rol de prevenție? 

În general, testul de efort nu este necesar preventiv, mai ales în cazul pacienților cu vârsta sub 40 ani, în absența oricăror simptome. Însă, în cazul celor cu un anumit risc cardiovascular, cu afecțiuni cardiace diagnosticate și care urmează anumite tratamente cardiovasculare, se poate recomanda repetarea ergometriei în scopul monitorizării și prevenției o dată pe an sau mai des.

Întrebări frecvente

Cum trebuie să mă pregătesc pentru un test de efort?

Înaintea unui test de efort este important să informați medicul cu privire la orice simptome prezente, afecțiuni de care suferiți, orice tratamente urmați. Este recomandat să nu consumați alimente grele înainte de test. Este bine să nu mâncați cu cel puțin 2-3 ore înainte de test pentru a evita disconfortul gastrointestinal în timpul exercițiului. Însă, este important să fiți hidratat, așa că beți suficiente lichide. 

Evitați exercițiile fizice intense sau solicitante în ziua testului – este indicat să fiți odihnit pentru ca testul să ofere rezultate concise. Purtați îmbrăcăminte confortabilă, adecvată pentru exercițiu fizic – se recomandă pantaloni scurți sau colanți, tricou și încălțăminte sport.

Există contraindicații pentru testul de efort?

Testul de efort este contraindicat în caz de afecțiuni cardiovasculare acute, infarct miocardic recent, insuficiențîă cardiacă severă, angină instabilă, miocardite sau pericardite acute, hipertensiune severă necontrolată, disecție de aortă, stenoză aortică severă simptomatică, tromboembolism pulmonar, afecțiuni cardiace rare, insuficiență cardiacă decompensată, alte afecțiuni acute, ca viroze, infecții etc. În cazul anumitor condiții este necesară o precauție suplimentară, ca în caz de anemie severă, diabet necontrolat, astm bronșic sever etc.

Testul de efort poate avea anumite riscuri?

Testul de efort este considerat sigur în general, dar poate avea unele riscuri, dar acestea sunt rare și de obicei minore. Riscurile posibile includ apariția disconfortului sau a unor simptome neplăcute în timpul testului, ca hipotensiune în timpul testului sau după, amețeli, tulburări de ritm sau alte probleme cardiovasculare.

Cât durează un test de efort?

Testul de efort durează de obicei 15-30 minute. Este efectuat până se atinge pulsul-țintă în funcție de vârstă sau până la apariția anumitor simptome ca dureri, amețeli, modificări de ritm cardiac, oboseală severă etc.