Ecografie Cardiacă (Ecocardiografie)

Ce este ecografia cardiacă?

Ecografia cardiacă, numită și ecocardiografie, este o investigație medicală non-invazivă utilizată pentru a evalua structura și funcționarea inimii. Utilizează unde sonore de înaltă frecvență (ultrasunete) pentru a genera o serie de imagini detaliate ale inimii și structurilor adiacente. 

Este o investigație accesibilă, nu produce disconfort și oferă rezultate în timp real. Cea mai folosită formă de ecografie cardiacă este ecocardiografia transtoracică, dar în anumite situații se pot folosi și tehnici și tipuri speciale, ca ecografia transesofagiană, ecografia cardiacă cu substanță de contrast, ecografie Doppler sau ecografia de stres.

Ecografie cardiacă - cum se desfășoară pas cu pas

Ecografia cardiacă este efectuată folosind un ecograf cardiac ce dispune de o sondă care emite ultrasunete. Pentru ecografia transtoracică pacientul va sta întins pe spate sau pe partea stângă, iar pe piele se va aplica gel ce facilitează transmiterea ultrasunetelor și asigură o calitate mai bună a imaginilor. Medicul va plasa sonda în diferite poziții din zona toracelui, solicitând pacientul să se miște în anumite poziții sau să facă o serie de manevre ca menținerea respirației câteva secunde. Semnalele obținute sunt transformate în imagini afișate pe monitorul ecografului. 

Pentru ecografia transesofagiană, transductorul special este introdus în esofag pentru a obține o serie de imagini mai clare ale structurilor cardiace. 

Ce simți în timpul unei ecocardiografii?

Ecocardiografia este o procedură neinvazivă și nedureroasă. Gelul aplicat pe piele poate fi ușor rece, iar în timpul investigației puteți simți o ușoară presiune în timpul deplasării sondei, dar nu durere. 

Ce simți după ecografia cardiacă?

După o ecografie cardiacă transtoracică de obicei nu veți simți nimic, niciun disconfort, și puteți reveni la activitățile obișnuite imediat. Procedura este nedureroasă și neinvazivă. Nu implică expunerea la radiații și nu are efecte adverse asociate. Foarte rar pot apărea reacții cutanate la gelul aplicat pe piele. După o ecografie transesofagiană puteți simți un disconfort ușor la nivelul gâtului, care dispare în câteva ore.

Când se recomandă efectuarea unei ecografii cardiace?

Ecografia cardiacă este efectuată de obicei în cadrul oricărui consult cardiologic de rutină. De asemenea, se poate recomanda în cazul anumitor simptome precum dureri în piept, dificultăți respiratorii, palpitații, oboseală intensă și persistentă etc. Alte indicații sunt în cazul unui risc crescut de boli cardiovasculare, istoric de infarct, dacă sunt prezente anumite afecțiuni ce trebuie monitorizate sau înaintea unei intervenții chirurgicale. 

Cât de des este recomandată efectuarea unei ecocardiografii cu rol de prevenție? 

Frecvența ecografiilor cardiace variază în funcție de mai mulți factori, ca starea de sănătate, riscul cardiovascular, prezența anumitor patologii etc. În general, se recomandă la 1 an, dar medicul poate recomanda efectuarea unei ecocardiografii și mai des, la 6 luni sau 3 luni, în funcție de starea de sănătate.

Întrebări frecvente 

Care este diferența dintre ecocardiografie și electrocardiografie (EKG)? 

Ecocardiografia și electrocardiografia (EKG) sunt două investigații medicale diferite, dar ambele folosite pentru a evalua starea inimii și funcția cardiacă. Însă, există unele diferențe majore. Ecocardiografia utilizează unde sonore și realizează imagini detaliate ale inimii - evaluează anatomia inimii, funcția ventriculară, mișcările valvelor, fluxul de sânge și alte aspecte ale inimii. Electrocardiografia (EKG) înregistrează activitatea electrică a inimii sub formă de traseu grafic. Se folosesc o serie de electrozi pentru a evalua ritmul cardiac, frecvența cardiacă, pentru a detecta anomalii în activitatea sa electrică.

Cum trebuie să mă pregătesc pentru ecocardiografie? 

O ecografie cardiacă transtoracică nu necesită pregătire specială. Este important să discutați cu medicul în timpul consultației despre toate simptomele prezente și despre istoricul medical. De asemenea, se recomandă să purtați îmbrăcăminte confortabilă, ușor de îndepărtat în zona toracică pentru investigație. Nu aplicați loțiuni sau creme în zona pieptului înainte de ecografie, pentru că acestea pot afecta calitatea imaginilor. Înainte de o ecografie transesofagiană nu trebuie să mâncați și să beți nimic cu minimum 6 ore înainte. 

Cât durează o ecografie cardiaca? 

Durata unei ecografii cardiace variază în funcție de mai mulți factori, ca tipul ecografiei, complexitatea cazului, istoricul medical etc. Însă, în general, o ecocardiografie transtoracică durează între 20-30 minute. O ecografie transesofagiană poate dura mai mult, între 30-60 minute.